Egzama
Egzama deri hastalıklarının hemen yarısını teşkil eden ve çok değişik şekiller gösteren bir deri hastalığıdır. Genellikle deri bozukluğuna elverişli bir ortamda, içten veya dışarıdan alerjik bir etkenme ve iltihapla başlar. Kırmızı bir zeminde ufak su toplanmaları, kabuk teşekkülü ve kaşıntı vardır. Bir alerjik reaksiyon olarak meydana gelen egzama yaranın biçimine, seyrine ve yerine göre sınıflandırılan ve isimlendirilen bir hastalıktır.
Akut egzama : Deride kaşıntı ve yanma hissi ile başlar. Daha sonra bir toplu iğne başı cesametinde veya daha büyük, berrak sıvı ihtiva eden ve adına vezikül denen kesecikler meydana gelir. Bazen bu veziküller acıtmadan kurur ve kabuklanır. Buna kuru egzama denir. Bazen veziküller birbirleriyle birleşerek içi su dolu kabarcık yani bül halini alır ve iltihaplanarak pürülan bir karakter kazanır. Buna iltihaplı egzama veya sulu (impetijinize) egzama denir. Sızıntı kesildiği zaman deri ince, frajil, kırmızı, adeta vernik sürülmüş gibidir, ince, beyaz skuam denen kabuklar meydana gelir ve onlar da döküldükten sonra deri eski haline döner.
Akut egzamalar bazen kaybolmazlar ve değişik şekillerle devam ederek kronik bir hal alırlar.
Kontakt egzama : Alerjen madde olarak bazı ilaçların (penisilin, sulfamid, iyot, novokain vb.), kozmetik maddelerin, giyeceklerin, bitkilerin deriye teması ile meydana gelen egzamalar için kullanılan terimdir.
Alerjinin doğuştan mevcut olduğu aşırı duyarlı kimselerde ekseriya, astım, şamar nezlesi gibi hastalıklarla beraber görülen şekline atopik egzama denir.
Egzamanın tedavisi, deri hastalıkları uzmanlarının en çok karşılaştıkları güçlüklerdendir. Tedavide alerjenin (alerjiyi oluşturan nedenin) bulunup ortadan kaldırılması, hassasiyetin giderilmesi ve antihis-taminiklerin kullanılması esastır. Lokal olarak iltihabı ve kaşıntıyı azaltacak ilaçlar (Eau de Goulard, asitborikli su, permanganat) kullanılır. Rivancl ile yaş pansumanlar verilebilir. Kortizonlu, antibiyotikli ve undesilenik asitli pomatlar sürülür.
Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Başlıca özelliği kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden (kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler) ortaya çıkabilir.
Alerjik egzama (çoğunlukla bebek egzaması ya da yalnızca egzama olarak adlandırılır), kuru, kırmızı ve genellikle çok kaşıntılı olan pul pul döküntülerle karakterizedir.
Egzamalı yerlerden akıntı sızabilir ve bu yerler kabuk bağlayabilir. Hastalık 2 -4 aylık bebeklerde görülebilir. Egzama sorunu yaşayan birçok çocuk zaman içinde iyileşme görmektedir.
Egzamanın nedeni bilinmemektedir; ancak, alerjik astım ve saman nezlesi de hastalığa eşlik etmektedir. Alerjik egzama, astım ya da saman nezlesi sorunlarını yaşayan anne ve/veya babadan doğan bir çocuğun da egzama sorununu yaşama olasılığı daha yüksektir.
Alerjik egzama küçük yaşlarda başlar. Egzama önce iltihaplı ve kuru kabartılar halinde yanaklarda oluşur. Deri kırmızı renktedir. Pigmentli deri ise açık mor, kahverengi ve hatta beyaz renkte olabilir. Egzama daha sonra alın ve baş derisine yayılabilir. Egzama çocuk büyüdükçe kollara, dirsek içlerine, bacaklara ve diz arkasına yayılır. Egzama el ve ayak bileklerinin etrafında da görülebilir. Çocukluğun ileri dönemlerinde yüz bölgesinde daha seyrek görülür. Kulak arkasında ve gözlerin etrafında döküntü oluşabilir.
– Atopik egzama, atopik dermatit döküntü ve kaşıntıya neden olan kronik ve alevlenmelerle seyreden bir deri hastalığıdır. Genellikle ailesinde astım ve alerjik rinit gibi “atopi” (alerji) öyküsü bulunan kişilerde görülür.
– En sık görülen “temas egzamaları”, kozmetiklerden ve saç boyasından kaynaklanmaktadır. Güzellik ürünleri (özellikle de kokulu olanlar) yüz egzamalarına neden olabilir. Tırnak cilası tırnaklarda egzama yapmaz, ancak egzamanın göz kapaklarında görülmesine neden olabilir. Giysilerin neden olduğu egzamalar, genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan kaynaklanır. Boyundaki egzama, çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden kaynaklanır. Ayak egzaması ayakkabıdan (deri, boya, cila ya da yapıştırıcı) kaynaklanır. Madenler (özellikle nikel), “temas egzamasına” (saat bileziği, zincir vb.) neden olabilir. Deri testleri “temas egzamasının” nedenini tesbit etmenize yardımcı olabilir.
– Egzamanın bir nedeni de inek sütüdür. Bebekler için satılan hazır sütler, inek sütü içerebilir. Bebeğinizin inek sütüne karşı hassasiyeti varsa, keçi sütü ya da soya sütü deneyebilirsiniz, inek sütüne karşı çok hassas olan çocuklarda, sütün tüketimini tamamen bırakmak gerekebilir.
Egzama için modern tıp tedavileri
Egzamanın ağır olması durumunda, kortizonlu krem kullanılabilir. Egzama aktif hale geldiğinde “hafif” dozlu, kortizonlu kremler ya da merhemler kullanılmaktadır. Hastalık iyileşme safhasına geldiğinde, bu ürünler bırakılmalıdır.
Egzama kontrol altına alınsa bile, nemlendirici kullanımı sürdürülür.
Egzamanın enfekte olması halinde, doktorun antibiyotik vermesi gerekebilir. Kaşıntının, özellikle gece meydana gelmesi ve uykusuzluğa neden olması durumunda, “antihistamin” türü şurupların yararı olabilir.
Doğal sağlık tedavileri
– Geleneksel Çin terapilerini uygulayan sağlık uzmanları, çocukklarda görülen egzamanın sebebinin sindirim sistemi bozuklukları olduğunu düşünmektedir. Egzamanın duygusal sorunlar nedeniyle ortaya çıkabileceği de düşünülmektedir. Özellikle de içine kapanıklık ve iletişimsizlik gibi sorunları olan insanların egzama hastası olduğu söylenmektedir. Çevresi ile iletişim kurmakta zorlanan ve stres altında olan çocukların sindirim sistemlerinin olumsuz etkilendiği ve bu nedenle de egzama hastası olduklarına inanılmaktadır. Egzama hastası olan bir çocuğa doğal terapiler uygulanırken, çocuğun cildinin iyileşme sürecine girmeden önce belirli bir süreliğine daha kötüye gittiğini görürsünüz. Egzama çok ciddi bir boyutta değilse; cildin doğal tedavi sürecinde iyileşmeden önce, kızardığını, kaşındığını ve hatta sulandığını da görebilirsiniz. Bu durumda endişe etmeyin. Bu belirtiler kısa sürede geçer ve egzamanın iyileşeceğini gösterir.
– Egzamanın sindirim sorunları ile ilişkili olduğu da düşünülmektedir. Çocuğunuzun beslenme düzenine dikkat edin. Çocuğunuzun bünyesinin hassas olduğu gıda maddelerinden kaçının. Çocuğunuzda alerjiye neden olabilecek gıdaların tüketimi konusunda da dikkatli olun. Suni boya ve tatlandırıcı içeren gıdaların tüketimini engelleyin. Çocuğunuzun yemeklerinin içine keten tohumu yağı karıştırmanız da sorununuza çözüm olabilir.
– Kuru ciltler için aynısafa yağı içeren kremleri kullanabilirsiniz. Bach çiçek terapilerinin de egzamadan kaynaklanan kaşıntıları hafiflettiği söylenmektedir.
– Çocuğunuzun cildini, banyodan sonra, zeytin yağı ile ovabilirsiniz. Zeytin yağı aynı zamanda iyi bir nemlendiricidir. Çocuğunuz küvete girmeden önce küvete nemlendirici yağlar damlatmayın. Aksi takdirde bu yağlar çocuğunuzun cildinin banyo suyunu emmesine neden olabilir. Çocuğunuz küvete girdikten sonra, cildinin bir süre küvetteki su ile temas etmesi gerekmektedir. Daha sonra nemlendirici yağları küvet suyuna karıştırabilirsiniz. Çocuğunuzun küvete girmesini takip eden 5-10 dakika içinde, yıkanma suyuna birkaç damla akıtın ya da bir damla lavanta vağı damlatabilirsiniz.
– Çocuğunuzun küvetine bir bardak papatya çayı dökebilirsiniz. Bach çiçek terapilerinde kullanılan esansları kullanabilirsiniz.
– Vitamin ve mineral eksiklikleri, egzamayı daha da kötü bir hale sokabilir. Bu nedenle çocuğunuzu vitamin ve mineral açısından takviye etmeniz gerekebilir.
– Çuha çiçeği yağı egzama tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır. Çuha çiçeği yağı egzamadan kaynaklanan kaşıntıları da azaltır. Bristol Kraliyet Hastanesi Dermatoloji Bölümü tarafından yapılan bir çalışma, bu yağın “atopik” egzaması olan hastalar üzerinde çok etkili olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın da belirttiği gibi, üç hafta boyunca her gün 4,000 mg çuha çiçeği yağı hapı kullanan hastaların kaşıntısının %36 oranında azaldığı, kızarıklığın %29 oranında geçtiği ve deri dökülmesinin %33 oranında iyileştiği bilinmektedir. Çuha çiçeği hapı için ideal kullanım dozunun çocuklar için 2,000 mg olduğu belirtilmiştir.
– Homeopati alanında kullanılan maddeler egzamaya iyi gelmektedir:
– Deri kırmızı ve sıcaksa, deride yanma hissi varsa “sülfür” kullanılmaktadır.
– Deri iltihaplanmışsa “grafit” kullanılmaktadır.
– Çatlaklar ve akıntılar varsa, homeopati alanında özel olarak üretilen bir tür petrol maddesi kullanılmaktdır.
– Kaşıntı için “urtika urens” adlı madde kullanılmaktadır.
– Vücut ısısı arttıkça kötüleşen kesikler için “Rhus Tox.” Adı verilen bir madde kullanılmaktadır.
– Aloe vera bitkisinin yapraklarından elde edilen aloe vera jeli de cildin iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
– Duygusal nedenlerden dolayı ortaya çıkan egzama vakalarının tedavisinde çiçek esansları kullanılabilir. Kaşınma için kullanılan sabır otundan üretilen kremler, egzama için de kullanılabilir. Bach çiçek terapileri de homeopati alanında önerilmektedir.
– Papatya, lavanta ve melisa yağlarından elde edilen karışımla yapılan hafif masajlar da egzama tedavisi için idealdir.
Faydalı terapiler
Akupunktur, homeopati, herbalizm, geleneksel Çin terapileri, Ayurveda, besin terapileri, stres azaltıcı terapiler.
Evde yapabilecekleriniz
– Çocuğunuzun odasını tozdan arındırın ve toksik maddeleri çocuk odasında bulundurmavın. Çocuğunuza pamuklu kıyafetler alın çünkü bu kıyafetler derinin nefes almasını sağlar.
Çocuğunuzun hassas olduğu gıda maddelerini ve kimyasal maddeleri bir kenara not edin. Sınav zamanı gibi stresli dönemlerde çocuğunuzu rahatlatmaya çalışın. Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışın.