SARISABIR
Özellikleri:
♦ Sahralarda yetişen bir bitkidir. En meşhuru Yemen sahilindeki Sokotra adasında yetişendir. Kokusu güzel, tadı acı, rengi altın gibi sarıdır. Bıçakla kabuğu varıldığı zaman sarı ve acı bir su çıkar ki çoğu kez kullanılan kısmı budur.
* Sarısabır bir ziraatı yapılan bir bitkidir. Kabuğu yarılıp sıkıştırılarak suyu çıkartılır, sonra sap kısmı kurutulur. Karıştırılarak kullanıldığı zaman, diğer ilaçları zararsız hâle getirir. Mizacı sıcak ve kurudur. Hekimlikte ve güzel koku yapımında kullanılmıştır.
Faydaları:
* Sürme gibi ağrıyan göze çekilir veya damlatılır. Göze sürme gibi çekildikten veya damlatıldıktan sonra göz, bir sargı ile kapatılır.
* Sarısabır bir, göz kapaklarındaki şişlikleri giderir, karaciğerdeki tıkanıklığı açar, sarılığı giderir. Kökünün veya sap kısmının tozunun, makatta meydana gelen yaralar üzerine serpilmesi gayet faydalıdır.
* Dimağda ve göz sinirlerinde bulunan safralı artıkları temizler.
* Gülyağı ile birlikte alma ve şakaklara sürüldüğü zaman baş ağrısına karşı faydalıdır. Ağız ve burun yaralarına da iyi gelir.
* İran sabiri su ile karıştırılarak iki kaşık kadar içildiği zaman zekayı geliştirir, kalbi kuvvetlendirir, safra ve balgam artıklarını mideden temizler, şehveti düzenler, soğukta içildiği zaman ise kanlı ishalden korkulur.