ISIRGAN OTU
Özellikleri:
♦ Mayıs Ekim aylarında çiçek açan, 2060 cm boyunda, harabeler, duvar dipleri ve yol kenarlarında bulunan, yaprakları deriye değdiğinde şiddetli kızarma ve kaşıntıya yol açan ve bu nedenle ısırgan otu adı verilen bir bitkidir.
♦ Büyük ısırgan otunun boyu bazen 1 metreyi geçebilir.
♦ Bütün Avrupa ve Kuzey Amerika’da yurdumuzun tamamında kolaylıkla rastlanır. Çit kenarları ve harabelerde sıktır.
♦ Taze veya kurutulmuş yaprakları ve kökleri suda kaynatılarak içilebilir veya sıkılarak özü alınır.
♦ Kara ısırganın olgun meyvalarından elde edilen tohumlar havanda dövülerek, bal ile karıştırılıp macun yapılır.
Faydaları:
* Yaprak ve kökleri idrar söktürücü dolayısıyla kandaki zehirli maddeleri uzaklaştırıcıdır.
* Dahilen iştah açıcı ve kanın pıhtılaşmasını önleyici etkileri de bildirilmektedir. İdrar söktürücü etkiden kalp yetmezliğinde de faydalanılabilir.
* Zehirli olmayıp, tamamen güvenli olması ona önemli bir avantaj sağlar.
* Yaprakların deride yaptığı tahrişten romatizmal ağrıları gidermek maksadıyla faydalanılır. Taze yapraklar veya bunlardan elde edilen öz cilde sürülür.
* Yaprakların kaynatılmasıyla elde edilen sıvının saç dökülmesini azalttığı öne sürülmektedir. Yine ağır hastalıklar sırasında dökülen saçların çıkışını hızlandırmak için uygulanabilir.
* Isırgan tohumu da romatizmal ağrıları dindirici, idrar söktürücü, müshil, ateş düşürücü, barsak parazitlerini öldürücü, cinsel gücü arttırıcı olarak bilinir.
* Isırgan otu kanser vakalarında da yardımcı tedavi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu konuda henüz bilimsel bir çalışma yoktur.